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Hon’ble Shri Arun Jaitely, 

Finance Minister, 

Government of India, 

New Delhi  

 

Sub: REPRESENTATION FOR RESOLVING ISSUE OF VALUATION 

METHODOLOGY FOR CALCULALTING TCS UNDER SECTION 206C OF INCOME 

TAX ACT BY GIVING EFFECT OF POINT NO. 5 OF THE CIRCULAR NO. 76/50/2018-

GST DATED 31ST DECEMBER UNDER GST LAW AND VISE-A-VERSA WHILE 

CALCULALTING THE AMOUNT OF TCS UNDER INCOME TAX LAW 

 

Hon’ble Sir, 

 

‘All India Federation of Tax Practitioners' established in 1976 is an Apex Body of Advocates, 

Chartered Accountants & Tax Practitioners consisting of more than 7,500 individual members 

spread over 26 states and 4 Union Territories who are practicing on Direct & Indirect Taxes. Most 

of the leading Senior Advocates, Advocates, Chartered Accountants and Tax Practitioners from 

different parts of our country as well as 139 leading Tax Professional’s Associations/Tax Bar 

Associations from 18 States are Associate Members of this unique Federation.  

 

The National Executive Committee of AIFTP has formed an ‘Indirect Tax (GST) Representation 

Committee’ to monitor and suggest the right path for a well-designed and ideal Indirect Tax 

Regime as well as to educate the tax fraternity about the finer aspects of the new GST Law 

implemented in our country.  

 

We at AIFTP think that ‘Simplicity, Clarity and Transparency’ are essential elements of a good 

system of collection of Indirect Tax. 

 

We, Indirect Tax (GST) Representation Committee are constantly in touch with our members 

who are practically working at ground level all over the country and taking their 

feedback/problems pertaining to GST in our Committee Meetings as well as during deliberations 

in the National Tax Conference or Seminars or Residential Courses or Workshops.  

 

The members of All India Fderation of Tax Practitioners are facing grave problem in practically 

implementing the valuation methodology for TCS under Income Tax Act as prescribed in the 

point No. 5 of the Circular No. 76/50/2018-GST dated 31st December in GST and vise-a-versa 

while calculalting the amount of TCS under Income Tax Law. 
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Unusual circumstances has recently arisen when the clarification in point No. 5 of the Circular 

No. 76/50/2018-GST dated 31st December, 2018 is analysed. Complex situation questioning 

which law, whether Income Tax or GST will prevail over the other and what sequential system 

could be adopted for correctly calculating the amount of TCS and also GST at the same time 

pertaining to the affected transaction. Which will affect what? 

 

In order to correctly understand and analyse the law so as to find out the possible solution to this 

unique confusion created by the circular, we are briefly discussing the relevant provisions of the 

Law under Income Tax as well as under GST. 

 

Provision of Income tax: Section 206C of IT Act provides that the TCS is applicable ‘on amount 

payable by buyer’. Relevant abstract of section 206C is reproduced below: 

“Every person, being a seller shall, at the time of debiting of the amount payable by the buyer to 

the account of the buyer or at the time of receipt of such amount from the said buyer in cash or by 

the issue of a cheque or draft or by any other mode, whichever is earlier, collect from the buyer of 

any goods of the nature specified in column (2) of the Table, a sum equal to the percentage, 

specified in the corresponding entry in column (3) of the said Table, of such amount as income-

tax”. 

 

Hitherto, TCS is collected on aggregate value of invoice (inclusive of GST). This view is based 

on the various judicial pronouncements like Vinod Rathore v. Union of India [2005] 146 Taxman 

32 (MP). CBDT had earlier issued the Circular No. 23/2017 dated 19-07-2017 wherein it is 

specified that TDS is not applicable on GST.  However, there was no clarification from CBDT 

with regard to applicability of TCS on GST. 

 

Recently, the Central Board of Indirect Taxes and Customs, in exercise of its powers conferred 

under section 168 (1) of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 (hereinafter referred to as 

the “CGST Act”) has issued the following controversial clarification in Point No. 5 (relevant 

extract only reproduced) under Circular No. 76/50/2018-GST dated 31st December, 2018 to 

clarify the valuation methodology in case of TCS under Income Tax Act with an aim to ensure 

uniformity of implementation across field formations.  

S. No.  Issue Clarification 

5.  What is the correct 

valuation methodology for 

ascertainment of GST on 

Tax collected at source 

(TCS) under the provisions 

of the Income Tax Act, 

1961? 

1. Section 15(2) of CGST Act specifies that 

the value of supply shall include “any 

taxes, duties cesses, fees and charges levied 

under any law for the time being in force 

other than this Act, the SGST Act, the 

UTGST Act and the GST (Compensation 

to States) Act, if charged Separately by the 

supplier.” 

2. It is clarified that as per the above 

provisions, taxable value for the purposes 

of GST shall include the TCS amount 

collected under the provisions of the 

Income Tax Act since the value to be paid 

to the supplier by the buyer is inclusive of 

the said TCS. 
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If the present clarification is accepted as it is, then no doubt there is a calculation problem due to 

the fact whether ‘TCS under Income Tax’ should be calculated and incorporated first on the basic 

amount of consideration or ‘GST’ be calculated on inclusive amount of TCS could be calculated 

first i.e. which will take priority on the other. In the present case, the amount of TCS depends on 

GST which in turn depends on TCS. Similarly, the amount of GST depends on TCS which in turn 

depends on GST.  

 

It needs to be appreciated that the provisions of ‘TCS under Income-Tax law’ and ‘GST Law’ has 

not been harmoniously interpreted and applied in the present Circular. In order to compute the 

correct amount of due tax, either Section 206C of the Income-tax Act or Section 15(2) of the 

CGST Act is violated, if not both. 

 

In order to decide question No. 5 one needs to deeply understand the spirit or the purpose of TCS 

as provided U/s 206C of the Income Tax Act 1961. In short, the amount of TCS is collected as a 

statutory liability by ‘seller’ who is transferring/supplying specified goods or services to the 

buyer/recipient to be adjusted from the prospective liability of Income Tax exclusively of the 

buyer/recipient. ‘Seller’ has been put under statutory liability for separately collecting the TCS 

amount as prescribed U/s 206C and also to immediately deposit in the prescribed manner. This 

amount of TCS do not ultimately go to the coffers of the ‘seller’ and also do not constitutes 

towards the valuable consideration of the goods or services supplied to the ‘buyer’. The ‘buyer’ 

make payment of TCS to the ‘seller’ of the goods who is statutorily required to deposit the 

amount as Income Tax of the ‘buyer’ and provide a certificate for the same to ‘buyer’ on the basis 

of which ‘buyer’ shall claim such TCS amount as Income Tax deposited by him on his income. 

‘Seller’ is not gaining anything from amount of TCS nor the value of goods under transaction at 

all is increased or effected by the TCS amount which is separately collected by the ‘buyer’ to be 

deposited with the Income Tax Department.  

 

The amount of TCS toward Income tax of the buyer to be adjusted/refunded to the buyer cannot 

be equated with the Central Excise Duty as an Indirect Tax attached or associated as a tax liability 

over the goods by the seller/manufacturer. In our humble view ratio arising out of the case law 

Vinod Rathore v. Union of India [2005] 146 Taxman 32 (MP) or other such similar cases does not 

have any role for the reasons stated above. 

 

TCS is the statutory liability casted upon the ‘seller’ as the prescribed U/s 260C of the Income 

Tax Act to cover the possible liability of Income Tax of the ‘buyer’. It is neither a tax on the 

‘seller’ transferring the goods or services nor an indirect tax levied on the goods or services itself.   

 

The purpose of prescribing TCS is to ensure the recording of the transaction of the specific goods 

and services in the regular books of accounts, so that the transaction may come in the main stream 

of recorded and declared transactions of the parties. The value of goods does not at all be effected 

by the amount of TCS as this amount is legally eligible for adjustment/refund to the buyer at the 

time of filing of Income Tax Return/Assessment in-accordance to the provisions of Income Tax 

Act. 

 

Further, Section 15 sub section (1) of the GST Law refers to ‘price actually paid or payable for 

the said supply of goods or services’ although amount of TCS though paid or payable at the time 

of transaction, but it is not in any way part of the price actually paid or payable for the said supply 

of goods or services.  
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We cannot ignore definition of ‘Consideration’ as prescribed under Section 2 sub-section (31) of 

the GST Law which does not refer to bring in its ambit the amount like TCS or amounts of such 

similar nature in the fore-corners of ‘Consideration’. 

 

The very basic concept of GST is to avoid levy of tax on tax or the ‘cascading effect of Tax’. So, 

the interpretation or clarification given by the CBIC in response to Question No. 5 as mentioned 

in Circular No. 76/50/2018-GST is not in-consonance or harmony to the spirit of GST and thus 

this interpretation/clarification is not reasonable and may not stand test on judicial scrutiny. 

 

We, request your honour to consider our representation and resolve the above referred issue in the 

larger interest of the revenue and proper implementation of booth the Income Tax Law and GST 

Law. We would be obliged if you could provide us an opportunity for personal audience. 

 

Hoping for a very favourable and early action.  

  

With highest regards, 

 

Yours faithfully, 

For All India Federation of Tax Practitioners  
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